O SAVETU

Nacionalni savet poljske nacionalne manjine osnovan je 2018. godine. On je rezultat nastojanja da se ┼żivot poljske nacionalne manjine u selu Ostoji─çevu, ali i u drugim mestima Srbije, o─Źuva u svojoj autenti─Źnosti i da se neguju njegova nacionalna obele┼żja. Ovda┼ínja kultura, tradicija i jezik Poljaka su vredni pa┼żnje jer su jedinstveni, specifi─Źni i vi┼íestruko zna─Źajni za poljsku nacionalnost uop┼íte.

Najva┼żniji ciljevi Nacionalnog saveta poljske nacionalne manjine su:

POLJACI I SELO OSTOJI─ćEVO

U selo Ostoji─çevo Poljaci sti┼żu aprila 1838. godine. Iz Visle su se otisnuli u svet tra┼że─çi bolje uslove za ┼żivot u pogledu klime, ekonomskih prilika i istorijsko-politi─Źkih previranja. Ve─ç tada su prihvatili luteransko opredeljenje evangelisti─Źke vere. Poljski ┼żivalj je ve─ç tada imao svoj jezik, takozvani ┼íleski, nazvan po tada┼ínjoj ┼áleziji, u kojoj se Visla nalazila. Naseljavanju Poljaka na ovim prostorima doprinela je ponuda sezonskih poslova, najpre najvi┼íe na sakupljanju ┼íalitre. Otuda su Poljaci koji su radili ovde kao najamni radnici poneli nadimak ÔÇť┼íalitra┼íiÔÇŁ. Kako je put do Visle bio dug i naporan, vremenom su neki od Poljaka odlu─Źili da se nastane u ravnici Banata, te su tako nikle prve njihove ku─çe od blata. Tada┼ínji Potiski Sveti Nikola, dana┼ínje Ostoji─çevo, ponudio im je uto─Źi┼íte od surovih poljskih zima i vrstu sigurnije egzistencije zbog poslova koje su mogli obavljati za naknadu.

KROZ VREME...

Vreme je odmicalo, a istorijsko-politi─Źke prilike poprimale su nove tokove. Ve─çinsko stanovni┼ítvo Ostoji─çeva ─Źinili su Srbi i Ma─Ĺari. Kako su se njihovi jezici, kulture i vera umnogome razlikovali, Poljaci su po─Źeli da ose─çaju pritisak drugih vera koje su nastojale da ih otu─Ĺe od njihove. Najbli┼żi jezi─Źki, kulturno i etni─Źki bili su im Slovaci, te su Poljaci po─Źeli da se skrivaju pod njihovo okrilje, ne bi li izbegli nasilje nad sobom, svojom verom i kulturom, ili pak progon. Kada se posmatra popis stanovni┼ítva u nazad, nailazimo na podatke da Poljaka gotovo nema. Va┼żno je znati da oni nisu i┼í─Źezli sa ovih prostora, ve─ç su se izja┼ínjavali kao Slovaci, ne bi li izna┼íli na─Źina da opstanu u veoma te┼íkim uslovima. Godine 1867. osnovali su svoju crkveno-┼íkolsku op┼ítinu. No, generacije Poljaka ┼íkolovale su se na slova─Źkom jeziku, na kom se vr┼íila i slu┼żba u crkvi.

POVRATAK SEBI

Mnogo godina kasnije, Poljaci su nanovo po─Źeli da se izja┼ínjavaju kao Poljaci. Mnogi nisu bili naro─Źito svesni svog nacionalnog identiteta, jer su se njihovi preci pomirili sa tim da treba da budu Slovaci ukoliko ┼żele bezbedan ┼żivot.

Sada ve─ç davnih 70-ih godina 20. veka zapo─Źeli su kontakti sa maticom. Mladi Poljaci pose─çivali su ovda┼ínji poljski ┼żivalj i obrnuto. Tada se stidljivo rasplamsava iskra nacionalnih identitetskih interesovanja. Kako vreme bude odmicalo, biti Poljak postaje ponos i priznanje sopstvenog identiteta. Budi se radoznalost, saznaje se vi┼íe o istoriji i preda─Źkim seobama.

Iako su veze sa maticom bile prekinute zbog razli─Źitih geo-politi─Źkih okolnosti, one nikada nisu sasvim zapostavljene. U Ostoji─çevu ima i onih koji su kao Poljaci do┼íli ovde da ┼żive sklapanjem braka. Nakon ulaska u 21. vek ponovo ja─Źaju kontakti sa Poljskom. U Ostoji─çevu obitava zajednica Pojlaka koja ne krije svoju nacionalnu pripadnost. Iako ih i dalje povezuje crkva i slu┼żba na slova─Źkom jeziku, to ne uti─Źe na svest o tome ko su i ko su im bili preci. Jer, zvani─Źnog jezika i pisma nemaju, ve─ç brinu o o─Źuvanju svog, sada veoma arhai─Źnog poljskog jezika.

DANAS...

U drugoj dekadi veka u─Źenici u osnovnoj ┼íkoli imaju priliku da izu─Źavaju poljski jezik kao slobodnu nastavnu aktivnost, zahvaljuju─çi saradnji sa poljskom ambasadom u Beogradu. I najzad, u ovom malom mestu, uveliko poznatom po Poljacima, otvara se Nacionalni savet poljske nacionalne manjine 2019. godine kako bi svemu iz istorije odali po─Źast, zahvalnost i priznanje, a sada┼ínjosti i budu─çnosti Poljaka dali glasa i obele┼żja kakvi im pripadaju.

Scroll to Top