Poseta potpredsednice Sejma, Malgožate Gosjevske

U Senti je izrađen spomenik u znak sećanja na poginule članove posade aviona poljske eskadrile za specijalne zadatke, koji je oboren 10. septembra 1944. godine prilikom povratka iz misije nabavljanja zaliha za varšavske ustanike.

Na godišnjicu obaranja aviona, 10. septembra ove godine, u Narodnoj bašti u Senti otkrivanju spomenika prisustvovali su mnogi strani i lokalni zvaničnici. Za poljsku nacionalnu manjinu je od velike važnosti bila poseta potpredsednice Sejma, Malgožate Gosjevske. Uz nju, tu je bio ambasador RP u Beogradu, konzul RP u Beogradu, bivši konzul ambasade RP u Beogradu i njihovi saradnici.

Nakon ceremonije otkrivanja spomenika potpredsednica Sejma posetila je Ncionalni savet poljske nacionalne manjine i porazgovarala sa Poljacima u Ostojićevu, gde joj je priređen doček od strane predstavnika i dece potomaka Poljaka. Nakon toga usledio je obilazak OŠ “Dr Tihomir Ostojić” u kojoj su učenici bili u prilici da izučavaju savremeni poljski jezik zahvaljujući odličnoj saradnji sa Ambasadom RP.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top